بندر سیریک
سیریک از شهرستان های استان هرمزگان واقع در جنوب ایران است. مرکز این شهرستان، شهر سیریک است.
نام
سیریک
وجه تسمیه
وجه تسمیه سیریک به درستی معلوم نیست.شاید به دلیل هوای معتدل تر نسبت به مناطق اطراف به این نام خوانده شده باشد. (سیر در شهرهایی مثل سیرجان، بردسیر و… که همگی خنک هستند نیز آمده است.)
استان
هرمزگان
تاریخچه
سیریک در توالی تاریخی بخشی از قلمرو ملوک هرموز بوده که پس از فروپاشی آن جزو میناب شد. خوانین محلی طی ازمنه طولانی اداره این منطقه را در دست داشته اند. شهرستان سیریک در سال ۱۳۸۶ از شهرستان میناب تفکیک شده و به عنوان شهرستانی جدید به تقسیمات کشوری اضافه شده است.
تقسیمات کشوری
شهرستان سیریک شامل دو بخش (بمانی و مرکزی) و چهار دهستان (بمانی، شهید مردان، سیریک و بیابان) و دارای تعداد هشتاد روستا می باشد.
موقعیت جغرافیایی
این شهرستان از شمال به شهرستان میناب، از جنوب به شهرستان جاسک، از شرق به شهرستان بشاگرد، از غرب به دریای مکران (عمان) محدود می شود. شهرستان سیریک در مسیر راه آسفالت میناب–جاسک در 26 درجه و 31 دقیقه پهنای شمالی و57 درجه و 6 دقیقه درازای خاوری نسبت به نیمروز گرینویچ قرار گرفته است.
آب و هوا
سيريك گرم و مرطوب بوده و كمترين درجه هوا در زمستان به 5 درجه مي رسد و در تابستان به علت وزش بادهاي صد و بيست روزه سيستان يا بادهاي موسمي كه از سمت اقيانوس هند مي وزند اكثر روزها هوا نسبتا معتدل مي شود ولي بعضي از مواقع به بالاترين درجه حرارت يعني بیش از 45 درجه مي رسد. در این منطقه رطوبت هوا به 90% نیز میرسد.
مساحت
۳۳۵۱ کیلومتر مربع
ارتفاع از سطح دریا
شش متر
کوه ها
شهرستان سیریک دارای موقعیت بندر گاهی و جلگه ای است. سواحل غربی آن به وسیله بلندیهای فرسایش یافته وکم ارتفاع محصور شده است. این بلندیها بصورت دیواره ممتد ادامه یافته و در نزدیکی سیریک حدود 400 متر است. این رشته ارتفاعات در قسمت شمال بوسیله تنگ جیفری قطع می شود. مهمترین کوه های شهرستان عبارتند از: کوه کرئی، کوه طبق سر، کوه سه دختران، کوه تقی رو، کوه لگی، کوه گروگی، کوه مرتضی علی. ارتفاع این کوهها بین 120 الی 560 متر متغیر است.
رود ها
رودخانه گز در ده كيلومتري جنوب آن جريان دارد. اين رودخانه از كوه هاي بشاگرد سرچشمه مي گيرد و در انتها به درياي مکران( عمان) مي ريزد.
پوشش گیاهی و زیست جانوری
پوشش گياهي اين منطقه شامل درختان كهور، گز، كنار، گياهان و بوته هاي بومي براي چراي دام و همچنين گياه كلپوره و آويشن با مصرف دارويي می باشد. مناطق ساحلی و پیرامون خورهای سیریک پوشیده از درخت حرا می باشد. حرا درختي است آب شور زي كه به هنگام مد دريا تا گلوگاه در آب فرو مي رود و به كمك خاصيت تصفيه ای پوست آن بخش شيرين آب دريا را جذب و نمك آن را دفع مي كند. جنگل هاي حرا با وسعتي حدود 500 هكتار موجب گرديده كه گونه هاي مختلف جانوران و گياهان ادامه حيات داده و وجود شرايط مذكور از نظر حيات وحش نقش بسزايي در جلب تعداد كثيري از پرندگان مهاجر كه در زمستان در اين منطقه به سر مي برند، دارد. جانوران و پرندگاني مانند روباه، شغال، گراز، خرگوش، كبك در سیریک يافت مي شود.
اقتصاد
شغل عمده مردم اين منطقه صيادي، تجارت ، بازرگاني، كشاورزي و دامداري و كار در كشورهاي حوزه جنوبي خليج فارس مي باشد. حدود 70 درصد مردم سيريك به كار تجارت مشغول هستند. صادرات اين منطقه شامل خرما ، علف خشك، سون (براي درست كردن حصار يا سايبان)، حصير محلي و شيره خرما (دوشاو) مي باشد و همچنين كالاهاي وارداتي شامل برنج، روغن ، چاي، شكر، كولر گازي، موتور قايق، فانوس بادي، فلاسك چاي خوري، تمبر هندي، ادويه، چرخ خياطي و…. مي باشد.
جمعیت
جمعیت شهرستان سیریک طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، برابر با ۴۵،۱۸۵ نفر بوده است.
زبان محلی
مردم سیریک به دو زبان بلوچي و فارسی جنوبی گویش سيريكي صحبت مي كنند. با توجه به تعامل با اقوام مختلف، اختلاطي از واژه هاي عربي، اردو، هندي، انگليسي و فارسي اصيل در زبان آنها نمايان است.
جاذبه های گردشگری
تالاب بین المللی خورآذینی، ساحل شنی و ماسه ای بندر کوهستک، سواحل شنی گروگ تا شهر سیریک، قدمگاه شاه محمد و درختان لور پالور درکنار جاده اصلی سیریک-میناب در روستای پالور، سد و باغات روستای کنارجو در دو کیلومتری روستای کنارجو، سواحل شنی روستای کرپان و گهردو و … .
سوغاتی و صنایع دستی
گلابتون دوزي، شك بافي ، زري بافي، خوس دوزي بر روي روسري كه در گويش محلي «جلويل خوسي» گفته مي شود، سوند بافي، چادر شب بافي، توربافي، گرگورسازي ، سبدبافي و نقاب دوزي
غذای محلی
انواع نان و غذاهای دریایی، انواع شیرینی محلی مثل حلوای داری ، بریجی ، نان روغنی ، نان ریخته ، نان تاویی ، خرما بریز ، رنگینگ ، کلوچه خرمایی ، چنگال .
بهترین زمان بازدید
اوایل بهار
بندر سیریک در کنار دریای عمان با شن های سفید و نقره ای بکر و سواحل گسترده ماسه ای مقصد گردشگران در ایام مختلف سال است.
از بندرعباس، آداب و رسوم مردم سیریک سراسر بردباری و پایداری ، عزت و سربلندی است مردم سیریک به زبان بلوچی ، فارسی و گویش های محلی ( لهجه ای شیرین از زبان فارسی) سخن می گویند و شیعه و سنی در جوار هم زندگی می کنند.
آثار تاریخی شهرستان سیریک
قلعه شاداب (کلاگت)
قلعه شاداب (کلاگت) :این قلعه در ۴۵ کیلومتری مرکز شهرستان و بر فراز صخره های بلند روستای کنارجو از توابع بخش بمانی قرار دارد. که بر سه طبقه تقسیم میشود از آن قلعه سفال های رنگارنگی مربوط به قرون متاخر اسلامی بدست آمده و به نظر می رسد از قرن نهم تا یازدهم هجری مورد استفاده بوده است .
قدمگاه شاه محمد ولی در روستای پالور
از توابع بخش بمانی یکی از اماکن مذهبی و مورد توجه مردم شهرستان و شهرستان های همجوار است که در جوار درختان کهنسالی به نام لور قرار دارد. که از قدمت بالایی برخوردار است و بیشترین گردش گر را در طول سال و بویژه در ایام نوروز به خود جذب می کند.
معبد عشاق شهر گروگ
درباره این بنا افسانه ای نقل می شود که حدود چهار صد سال پیش دو نوجوان از طوایف متخاصم به هم دل می بندند و با مخالفت شدید روبرو می شوند که بعد از مرگ آن دو جوان این مکان به جای آب با شیر شتر ساخته می شود .
قلعه سیریک واقع در سیریک کهنه
در فاصله ۳ کیلومتری شهر سیریک که به نام کلات میر حاجی معروف است این قلعه قرار دارد و از این قلعه امیر نشین در قرن هشتم تا دهم هجری استفاد می شده است.
وجود سواحل زیبای شنی واقع در حد فاصل بین گروگ تا سیریک و احداث بندر گاه چند منظور در سیریک از مزیت های منطقه است .
وجود سدهای خاکی بزرگ در روستاهای کنارجو ، سرارو ، پگو و کرپان و رودخانه های فصلی و جلگه های آبرفتی و خاک حاصلخیز باعث شده کشاورزی در مناطق مهمانی ، سرزه ، پابیر ، گرائیگ ،کنارجو و کرپان رونق قابل توجه ای داشته باشد .
حرا درختی است شورزی که هنگام مد دریا تا گلوگاه در آب فرو می رود و به کمک خاصیت تصفیه ای پوسته اش آب دریا را جذب و نمک آن را دفع میکند. جنگل های حرا در نزدیکی روستای گناری با وسعت ۵۰۰هکتار گسترش یافته اند .وجه تمایز آن با سایر رویشگاه های ماندابی سواحل جنوبی ایران وجود دو گونه گیاهی مانگرو و گونه منحصر فرد چندل در کنار یکدیگراست.
تالاب آذینی در جنوب دهستان بیابان و جنوب غربی شهر بندر سیریک قراردارد باتوجه به پهنه تالابی وسیع منطقه در این دهستان مراکز جمعیتی روستایی عموماً در شعاع ۵ تا ۷ کیلومتری این تالاب قرار دارند. که برخی از آنها عبارتند از : روستای گناری ، روستای بازگرد ، روستای داپتی ، گارندهو ،گز پیر ، مهرگی و گونمردی .
تالاب بین المللی آذینی در فهرست رامسر قرار گرفته است . تالاب آذینی شگفت انگیزترین تالاب گرمسیری کشور است.
مجموعه ای از جنگل های مانگرو با دو گونه حرا Mavin Avcennia و چندل Rhizophoramucronuta که رویشگاه چندل تنها در این تالاب در کل منطقه ساحلی جنوب ایران وجود دارد. این رویشگاه جنگلی منحصر به فرد با وسعتی بیش از 500 هکتار بهعلت موقعیت جغرافیایی خاص زیستگاه ارزشمندی است برای نگهداری و حفاظت ویژه و به لحاظ تنوع اکولوژی و ژنیتیکی بسیار بالا ، این تالاب همچنین یکی از نواحی مهم زمستان گذرانی پرندگان همچون پلیکان خاکستری ، حواصیل خاکستری ، اگرت بزرگ و اگرت ساحلی ، گیلانشاه و … جلوه های شگفت انگیز و کم نظیر تالاب آذینی دل هر بیننده ای را مسهور خود ساخته و به وجد می آورد.
بندرکوهستک در شمال شهرستان سیریک واقع شده است این بندر قدیمی سواحل شنی زیبایی دارد و یکی از مناطق گردشگر پذیر منطقه است . ایجاد پناهگاه صیادی ، وجود شناورهای صیادی و تجاری از مزیت های این منطقه است.
نقاط دیدنی و سیاحتی بندر سیریک :
۱ـ ساحل ماسه ای بندر سیریک واقع در غرب این شهر بندری که به واسطه جاذبه های طبیعی آن به ویژه منظره دل انگیز غروب خورشید یکی از زیباترین سواحل ایران می باشد.
۲ـ مجموعه گردشگری پارک ساحلی
۳ـ بوستان دولت
۴ـ بوستان جنگلی
۵ـ اسکله چند منظوره بندر سیریک
بازارچه بزرگ میشی: